Falcon RIBs

Falcon RIBs


Een Falcon RIB is een kwalitatief hoogwaardig product waar meer dan 30 jaar ervaring, passie en oog voor detail op het gebied van het produceren van RIBs in verwerkt is. Voordat een nieuw Falcon RIB model in productie wordt genomen, wordt deze uitvoerig getest. Falcon heeft hiervoor een eigen testfaciliteit, namelijk de ‘Falcon River Estate’ aan de Brede River in de buurt van Swellendam.

Ook nadat een model in productie is genomen, wordt er voortdurend gemonitord en gewerkt aan verbetering en optimalisatie van de boten. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan innovatie, zo wordt hierboven op de afbeelding een Falcon 450 getest met Carbon en Kevlar als nieuwe materialen.

Het overgrote deel van de gebruikte grondstoffen is afkomstig uit Europa: zo wordt het Valmex doek voor het maken van de tubes besteld bij Mehler Texnologies in Duitsland. Het polyester is afkomstig van Cray Valley (onderdeel van Total) in Frankrijk en de tube fixtures, zoals handvatten en bumpstrip op de tubes komen van Ceredi in Italië. De dekluiken tot slot worden geleverd door Lalizas gevestigd in Griekenland, kortom bijna een Europese boot, alleen ontworpen en gemaakt in Zuid Afrika en vervolgens worden ze afgebouwd in Nederland.

Falcon RIB modellen


Over Falcon RIBs

Falcon Inflatables is de evolutie van wat als een hobby van één van de pioniers op het gebied van rib sport begon. Deze pionier, Marius Heyneman, begon samen met een handvol enthousiastelingen in het midden van de jaren zeventig met het bouwen van RIBs. In deze tijd werd, mede hierdoor, het fundament voor de Zuid-Afrikaanse rib industrie gelegd. Tegelijkertijd werden de eerste rib races gehouden, waardoor ook de vraag naar lokaal geproduceerde rib’s groeide.

In 1985 groeide de vraag naar opblaasboten dusdanig, dat het haalbaar werd om de productie op professionele wijze te starten. Samen met de hulp van zijn vrouw en kinderen werd Falcon als bedrijf geboren. Oorspronkelijk werden de RIBs onder het merk Infanta geproduceerd, maar vanaf 1993 worden de verschillende modellen van de familie Heyneman onder het merk Falcon aangeboden.

Het racen met opblaasboten bleek één van de beste test platforms te zijn, om de verschillende modellen RIBs te ontwerpen en te ontwikkelen, maar dit was niet genoeg. Ondanks het feit dat het team van Falcon een dominante rib wedstrijd winnaar was, moesten de grenzen om de ‘beste rib’ te bouwen telkens verder worden opgezocht. Avonturier Mike Baker ging daarom de uitdaging aan om de gehele Zuid-Afrikaanse kustlijn langs te varen met een boot van Falcon. Tot op de dag van vandaag, heeft geen enkele concurrerend merk deze succesvolle prestatie geëvenaard!

Vanwege een eindeloze gedeelde familie passie en door continu te herinvesteren in groei en ontwikkeling, groeide Falcon als merk wereldwijd. Vanaf 1993 werd een nieuwe productie faciliteit geopend in Swellendam (Zuid-Afrika), waar alle processen onder één dak plaats konden vinden, om zo de maximale controle over de kwaliteit te kunnen bewaken. Vanaf 2011 is Falcon de eerste rib producent in Afrika die een ERP systeem gebruikt om alle processen van grondstof tot eindproduct te kunnen optimaliseren.

Vandaag de dag is Falcon Inflatables vertegenwoordigd in meer dan 30 landen wereldwijd, waaronder in Noorwegen, Frankrijk en Engeland, maar ook in de Fillipijnen en Australië en Nieuw-Zeeland. In Australië heeft Falcon in 2012 een prijs gewonnen voor ‘beste rib’ in de categorie geïmporteerde RIBs.