Inboard Diesel RIBs


Naast een complete lijn open RIBs die geschikt zijn voor één of twee buitenboordmotoren, kan novi marine ook inboard diesel RIBs leveren. Er zijn een drietal Gemini RIB modellen beschikbaar die geleverd kunnen worden met één of twee inboard dieselmotoren.

Zowel de Gemini 730 de 850 als de 1060 RIB kunnen geleverd worden als Inboard Diesel RIB waarbij ze voorzien worden van een kwalitatief hoogwaardige dieselmotoren zoals een Volvo Penta Aquamatic Duoprop met hekaandrijving of van één of twee Yanmar Dieselmotoren uit de 6LP of de 8LV serie met sterndrive(s).

Waarom een Inboard Diesel RIB?

De aanschafprijs van een inboard diesel motor als voortstuwing voor een rib ligt doorgaans hoger dan die van een open rib met buitenboordmotoren. Niet alleen de aanschafkosten van de diesel binnenboordmotor zelf zijn hoger, er dienen ook meer aanpassingen aan de boot te worden gedaan, waardoor ook de RIB die geschikt is voor een inboard diesel motor meer kost.

In een aantal gevallen wegen de voordelen die een inboard diesel rib heeft zwaarder dan de hogere aanschafwaarde.

Betrouwbaarheid
Vroeger was een belangrijk argument nog dat een inboard diesel betrouwbaarder was dan een buitenboordmotor, maar sinds de moderne 4-takt buitenboordmotoren op de markt zijn, is het verschil tussen een inboard diesel of een buitenboordmotor. De nieuwe generatie buitenboordmotoren zijn een stuk betrouwbaarder dan de oudere 2-takt series, waarmee ze qua betrouwbaarheid op hetzelfde niveau komen dan een binnenboordmotor. Desondanks duurt het erg lang voordat buitenboordmotoren dit stigma kwijt zijn.

Levensduur
De levensduur van een diesel is doorgaans langer dan die van een buitenboordmotor, uiteraard mits de correct wordt onderhouden, maar dit geldt natuurlijk ook voor een buitenboordmotor. Een dieselmotor kan met gemak duizenden draaiuren aan, waarbij deze vervolgens nog eens compleet gereviseerd kan worden of een koprevisie kan ondergaan. Wanneer een RIB voor de langere termijn wordt aangeschaft, kan een inboard diesel dus een betere optie zijn dan een buitenboordmotor.

Efficiency
Wanneer de rib intensief wordt gebruikt, bijvoorbeeld voor dagelijkse patrouilles en er dus veel uren met de motoren worden gemaakt, dan kan het de moeite lonen om op diesel te varen, als goedkopere brandstof. Bovendien zijn de sterndrives voorzien van een duoprop systeem, wat resulteert in een lager brandstofverbruik. Een bijkomend voordeel hiervan is dat de actie radius hiermee wordt vergroot.

Betere zeegang
In een inboard diesel rib ligt de motor lager en verder naar voren, dan een buitenboordmotor, waardoor het center of gravity eveneens lager en verder naar voren wordt geplaatst. Hierdoor kan een inboard diesel rib comfortabeler en stabieler varen wat resulteert in een betere zeewaardigheid.

Benzine als brandstof niet toegestaan
In sommige gevallen mag er niet op vluchtige brandstoffen zoals benzine worden gevaren, vanwege de gevaren die dit met zich kan brengen. Dit kan het geval zijn in zeehavens waar gevaarlijke stoffen worden overgeslagen, op offshore platforms waar olie of gas wordt gewonnen, of wanneer de rib langszij een schip moet komen wat met IMO lading of een schip wat onder ADN klasse vaart. Een dieselmotor is dan wel toegestaan, omdat diesel als brandstof een lager vlampunt heeft.

Minder diefstalgevoelig
Misschien een iets minder voor de hand liggend feit is dat een inboard diesel motor minder snel gestolen zal worden dan een buitenboordmotor die met 4 bouten aan de achterspiegel is bevestigd.